2011. március 7., hétfő

Székely parasztház, Torockó / Transylvanian House, Torockó


"Alaprajzukat tekintve két, vagy gyakrabban három helyiséget foglalnak magukba. Azt a szobát, amit a helybeliek első háznak neveznek, a konyhát, korabeli nevén a pitvart, és a hátsó házat vagy kamrát. Jellegzetessége még ezeknek a házaknak az egyetlen nem centrálisán elhelyezkedő utcai ablak és áfából készült egyszerű ablaktábla. A tetőt zsindellyel fedték, nem volt külön épített kéményük, hanem a tetőszerkezeten alakítottak ki ún. füstlyukakat."

Sárházak Belső-Mongóliában / Mud Houses, Inner Mongolia


Belső-Mongólia valójában Kínához tartozik, annak legészakibb része. Hagyományosan itt is sok jurta van még, de találtam mást is: akár divatos "monolit" is lehetne, még a tető is sárból készül...

Karakalpak jurta / Karakalpak Yurt


Sokféle jurta van, ezek az Üzbegisztán nyugati részén élő karakalpak nép házai. Többféle méretben készülnek, van 5,4 m, 6,5 m és 9 m átmérőjű, ezek területe 23, 33 és 63 négyzetméter. Jellemzően egy család lakik egy jurtában. Szerkezetük a mongol jurtáéval megegyező "előregyártott" faváz, burkolatuk különböző. Alapos, sok mindenre kiterjedő dokumentáció tartozik hozzájuk.

Iglu Alaszkában / Igloo, Alaska



Alaszkához is köthető, de még annál északabbra jellemző igazán az eszkimókhoz köthető, speciális "lakóépület".

Skót "fekete házak" / Black Houses, Scotland


A Skót Felföldön épített kőházak a tájkép szerves részei. Az épületek neve ("black house") nem a homlokzatra, a több évszázad alatt befeketedett kövekre utal. A legalább 150 évvel ezelőtt épített tradicionális kőházakban az emberek és a jószágaik egy épületben éltek, az egyik végén a "lakás", a másik végén az "istálló" helyezkedett el (ez hasonlít a magyar népi építészetben a magyar tornácos ház és a mezőgazdasági építmények lineáris elrendezésére). A két helyiséget általában csak egy egyszerű nádból készült "válaszfal" határolta le. A beszélő nevet akkor kapták, mikor az 1800-as években olyan - szintén kőből épült - építmények is megjelentek a Skót Felföldön, amelyekben az állatok és az emberek szeparált épületrészekben tartózkodtak. Ez volt az ún. "white house" amivel ellentébe állítva kapták a "black house" elnevezést az említett épületek.
A ház falai gyakorlatilag "maghőszigeteltként" épültek: két réteg szárazon rakott kőfal között rést hagytak, melyet sárral és földdel tömtek ki. A tető a belső falrétegre támasztott szarufákra rakott vastag zsúpfedésből állt, melyet az erős szelek miatt a legtöbbször kövekkel terheltek le a széleken. Kémény nem volt az épületeken, a döngölt földpadlón rakott tűz füstje a tetőn keresztül jutott ki. Az épületek jellemzően nem voltak nagyobbak egy magyar háromosztatú parasztháznál. Egyes "black house"-okban még az 1970-es években is éltek, sok ma is jó állapotban van, esetleg múzeumként felújítva látogatható.

Függő Templom, Kína / Hanging Temple, China


Függő templom vagy Függő monostor Észak-Kínából. Másfél ezer éves, és egy szerzetes egyedül kezdte építeni. Aztán csatlakoztak hozzá többen is... Ha minden igaz, akkor laktak is benne, különben nem érvényes az ittléte.

Cseh parasztbarokk, Holasovice / Folk Baroque, Holasovice


A Csehországban található skanzenfalu a "parasztbarokk" (érdekes stukkódíszítéses ghomlokzattal rendelkező) stílus remek példáit találhatjuk meg.

Azeri falu / Azerbaijan Village



...azeri kőházak a hegyekből kicsi kémény féleségekkel...

Líbiai vályogház / Mud Brick House, Libya


...díszes házbelső a békés Líbiából. Többgenerációs kő és föld falazatú épület.

Cölöpházak, Venezuela / Stilt Houses,Venezuela


...folyó menti halászházacska a dzsungelben fellelhető anyagokból, a jóságos Hugo Chávez országából. A legnagyobb vízgyűjtő az Orinoco (2 900 km), tovább jelentősebb folyók még: a Río Negro (2253 m), a Caroni, és az Apure, legnagyobb tavai a Maracaibo-lagúna (12 950 km²), és a Valencia-tó (325 km²). Az ezek mentén élő bennszülött indiánok többek közt halászattal foglalkoznak és lakják az ehhez hasonló kunyhókat, amiket közvetlenül a vízpartra építenek, a mederbe állított fa cölöpökre, fa szerkezettel és növényi fedéssel. A házak egyben kikötőként is működnek. A házak traktus szélessége maximum 4-5 méter lehet, ezt az értéket az építőanyag határozza meg, a hosszuk változó.

Német fachwerk házak / Half-timbered Houses, Germany

 
A Fachwerk egy nagy tradíciókra visszatekintő szerkezet. Alapvető jellemzője, hogy hagyományos ácsszerkezettel készül, szokványos gerenda méretekkel.

Dartmoor-i hosszú ház / Dartmoor Longhouse



Exetertől nyugatra terül el Dartmoor hatalmas mocsárvidéke. A környék kemény gránitjának köszönhető a történelem előtti időkből fennmaradt sok emlék is. Grimspound közel 4000 évvel ez előtti bronzkori kunyhóiról híres. A Buckland-in-the-Moor Dartmoor egyik legszebb gránitból épült nádfedeles kőháza. A hagyományos Dartmoor Longhouse földszintes egy központi kereszt-átjáróval, innen nyílnak jobbra-balra a helyiségek. A még a 13. században épült házakon nem volt kémény, nádtetőn keresztül szellőzött. Az építmény egyszerre adott otthont a farmereknek és állataiknak. A 14,2 méter hosszú és 4,3 méter széles házból mindössze 6 méter hosszú és 4 méter széles volt a lakórész. A későbbi századokban esetleg bővítették egy emeletrésszel, vagy gránit verandával. 

Lengyel lakóház / Polish House



A hagyományos lengyel lakóházak nagyon sokszínű, de egységes képet mutatnak. A házak téglalap alaprajzúak, 5-6 méter szélesek és 10-12 méter hosszúak is lehetnek. A házat fából építik, a  falak és a tető is általában fából készül. A falakat és az ablakokat változatos módon díszíthetik, faragással vagy festéssel is egyedivé tehetik. A házat jellemzően egy család lakja.

Holland lakóház / Dutch House



A hollandok hagyományos lakóházai jól tükrözik az életmódjukat. A házaikat többféle technikával építhetik, a helyben fellelhető anyagok és hagyományok alapján. A falak készülhetnek fából, favázból, de téglából is, a tetőt fedhetik náddal és cseréppel is. A házaik nagyon színesek, legtöbbször zöldek és jellemző az ablakok spalettával való ellátása, amik szintén színesre festettek. Az egy család által lakott ház alaprajza 4-6 méter szélességű és 7-8 méter hosszú, de lehet ennél nagyobb is.

Lappföldi faház / Lapp House



Az északi népekhez hasonlóan a lappok Skandinávia északi részén házaikat fából építik. A lappok házai több méretben találhatók az egészen kicsitől a nagyobb, több helyiségesekig. A ház fala fából készült boronafal, a tetőfedés többféle is lehet, így készülhet fából, fémlemezből, de sokszor földdel fedik, amiben növények telepedhetnek meg. Mérete a 4 méter szélességtől 6 méterig is terjedhet, alapterülete 30-40 m2 is lehet. A házat általában egy család használja. A házak berendezése nagyon egyszerű, általában az is fából készül. A házban lévő tűzrakóhelyet jellemzően kőből rakják.

Hegybe vájt barlanglakás, Irán / Cave Houses, Kandovan, Iran

Irán és Törökország bizonyos részein bevett szokás volt az ókori népek körében, hogy lakásokat, templomokat, egész településeket vájtak ki a kőzetből. Ennek két fajtája volt: erózió völgyeket vág a felszínbe - és a keményebb felszíni kőzet alatt megmarad a puhább réteg is, vagy pedig a sík felszín alatt vágtak ki helyiségeket. Utóbbi megoldásnál ablakról még csak álmodni sem álmodhattak. Az iráni Kandovan településen az első módszer szerint cselekedtek. A 2-4 emeletes lakások földszintjét ólként használták a következő két szinten lakott a a család, a legfelső emeletet pedig tárolóhelyiségként volt hasznosítható.

Kunyhó - Fülöp-szigetek / Philippine Hut



A Fülöp-szigeteken elterjedt kis háztípust az őslakók Bahay Kubo-nak, kocka háznak nevezik. A téglalap alaprajzú kis kunyhó mérete attól függ, hogy mekkora család lakja. A házat lábakra állítják, hogy a sok esőzés miatt a víz ne a házon keresztül folyjon. A nagy hőség miatt fontos, hogy a ház jól szellőzzön, így a bambusz szerkezetet rácsosan fedik lapokra vágott bambusszal. A tetőre a környék pálmaleveleiből készül a fedés. A belső teret régebben nem tagolták falakkal, ülésre, alvásra bambusz padok szolgáltak. A haszonállatokat szabadon a ház körül tartották.

Ksar Ouled Soltane / Ksar Ouled Soltane


Tunézia déli részén, a berber népcsoport által épített többszintes épületcsoportok. Terménytárolásra és lakóhelyként használta egy-egy család. Az együttes domb tetején épület, védelmi okokból. A sárból épülő többszintes építmény száraz, hűvös helyet biztosított. Az építőanyagból következően a helyiségek szélessége nem haladja meg a 3-4 méteres szélességet, ezeket mindig boltozattal fedik, hosszirányban 10-15 méter hosszú belső tér is létrejöhet. Az emeleti lakásokba külső lépcsőkön lehetett feljutni, a terményt a kiálló, falba befogott fa konzolokon tudták felhúzni a felsőbb szintekre. Ma már nem használják ezeket az építményeket, csupán látványosságként tartják fent.

Hanok, Korea / Korean Hanok



A Hanok a koreai lakóház hagyományos típusa. Alaprajza U vagy L alakú, a házhoz tartozó udvart körülölelve. Általában 4-5 fős család lakott egy házban.
Farönkökből épített szerkezetét gránit lábazatra emelték. A falak fából és papírból készültek. A cseréptető formája kontyolt nyeregtető az épület sarkainál enyhén felfelé ívelt. A belső térben a fa és papír dominál. A padló waxolt papírból készült, hogy könnyen tisztítható legyen. Régen a fürdő és konyha külön épületben volt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...