2011. április 12., kedd

Afrika



Európa



Európa építészet szempontjából rendkívül sokszínű. Ez annak köszönhető, hogy földrajzi adottságok, éghajlat és kultúra szempontjából is sokrétű. Éghajlati szempontból sarkvidéki, magashegyi, szubarktikus, óceáni, kontinentális és mediterrán jellemzi. Magas hegyeiben, nagy kiterjedésű alföldjein, hosszú partvonalain, több ezer szigetén eltérően építkeztek az emberek. Az építés módját meghatározták a környezeti hatások, a felhasználható anyagok és az adott nép kultúrája.

Dél- és Délkelet-Ázsia


Ez a terület mind építészetileg, mind pedig kulturálisan a világ egyik legszínesebb vidéke. Építészeti szempontból a legfőbb szerepet a változatos éghajlati viszonyok jelentik. Egyszerre van jelen a sivatagi, a magashegyi, a trópusi és az óceáni éghajlat is. Természetesen mindenki az adott környezeti viszontagságok ellen védekezik (szél, monszun,hideg) a környezetében fellelhető építőanyagok segítségével.

Észak-Amerika

Amerikai indiánok népcsoportjainak megkülönböztetésére alkalmazott egyik leggyakoribb módszer az Egyesült Államokban, a lakóépületeik alapján történő csoportosítás: -Kupola alakú jégházak (igluk)-Eszkimók (Kanadában Inuit-ok) -Négyszögletes palánk házak-Északnyugat-parti indiánok -Föld és állati bőrből készült tipik- -Lapostetős és gyakran többemeletes házak...

Shabono / Shabono


A yanomamö indiánok Venezuela és Brazília határán, az Amazonas menti esőerdők mélyén élnek, építményük egyben a faluközösséget is jelenti. A nagyméretű ovális tető szerkezetét fából építik, a tetőt pálmalevelekkel fedik. A 30-50 méter átmérőt is elérő tető alatt él az egész falu, itt alszanak, itt vannak közös tereik, szakrális tereik és raktáraik. A tető alatt 80-350 ember is lakhat, és minden családnak megvan a maga szakasza, amit nekik is kell felépíteni. Az építmény közepén nagy üres terület van, amit ünnepeken és közös tevékenységeknél használnak a yanomamik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...