2011. március 6., vasárnap

Csukcs jaranga / Chukchi Yaranga


Csukcsföld Oroszország legtávolabbi csücske, még a gulagokon is túl. Ott laknak a csukcsok, akik halásznak, vadásznak és sátorszerű lakokban laknak. Kétféle jaranga ismert, a téli és a nyári. A képen a nyári, könnyen felállítható típus látható, amelynek szerkezete (eredetileg) fából készült háromlábakból, gerendákból és szarufákból áll, ezeket összekötözik, és rénszarvasbőrrel borítják. Családok lakják.
A csukcs sátor is kétféle lehet. A másik állandóbb jellegű, s a tundrán készül. A megkívánt kör alaprajz kerületén cölöpöket rögzítenek a talajba és koszorúgerendázattal látják el. Középre nagy faoszlopot állítanak. A faoszlop és a koszorúgerendák között kúp alakot eredményező szarufákat rögzítenek körben. Az alaprajz külső peremén ezután gyeptéglábólfalat raknak a szilárdítás és a nagyobb légzárás kedvéért. Ezután a vázat leterítik rénszarvasbőrből összevarrt takaróval, s kötelekkel, szíjakkal az egészet rögzítik - ahogy Istvánfi tanár úr írja.
Ahogy a téli szállások közötti kapcsolat kimutatható a csukcsok, a korjákok, de akár az eszkimók és több észak-amerikai intián törzs esetében, úgy láthatók a rokonságok a nyári szállások esetében is. A csukcs jaranga, a számi vagy korják sátor, az indián tipi egész biztosan rokonok, de többé-kevésbé a különféle jurták is ide sorolhatók.

Viking hosszúház / Viking Longhouse



A vikingek portyáik során Hosszúházakat építettek fel azokra a helyekre, ahová legtöbbször visszatértek. Városokat elkerülve vidéken telepedtek le. Ilyen házakat találhatunk Írországban, Dániában, Norvégiában és további skandináv népek lakta területeken. Az építkezés a környezet adta anyagokból történt: általában fából készült a szerkezet, amelyet gyeppel takartak, de találunk példát kőből épült házakra is (Írország).
Az 5-7 m széles, 30-60 m hosszú  házakban egy-egy nemzedék lakott. A ház egyetlen helyiségének közepén volt a fényt és meleget adó tűzhely, melynek füstje a tetőn levő nyíláson át távozott. A lakók a ház falai mentén fa padokon ültek és aludtak. Hideg időben a teremben tartózkodtak az állatok is. A padló egyszerű döngölt földpadló volt. A főépület mellett kisebb, kőből épült tároló és szaunaépületek is lehettek.

Ausztrál fűkunyhó / Straw Shelter, Australia


A legősibb háztípus is körülbelül így nézhetett ki, mint ez az ausztrál menedék. A favázra erősített és mindenféle füvekkel borított építmény inkább valami árnyékolóra hasonlít, mintsem házra. Ugyanakkor rendeltetését tekintve egyedül a napsütés ellen kellett védelmet biztosítania a sok sok funkció helyett, amelyeket egy jó, mai háztól elvárunk - így funkciójának tökéletesen megfelelt.  Különböző méretek vannak, a legkisebbtől, amelyben 1 ember jó, ha fekve elfért, az olyan nagyokig (5-6 m átmérő), amelyek alatt akár egy egész család hűsölhetett.

Izlandi gyepházak / Traditional Turf Houses, Iceland


A sajátos izlandi időjárás alakította földdel-gyeppel burkolt házak. Falai kőből, fából készültek. A hagyományos típusaiban helye volt az állatoknak, az embernek is külön-külön. főzőhelyiséggel, padokkal, ágyakkal, jellemzően egy légtérben. Egyetlen nyílása a bejárati ajtó volt, illetve még egy füstlyuk szolgált a füst elvezetésére a belső tűzrakóhely felett. A családfő és felesége számára egy szekrényszerű lakószoba épült belül. A ház sokszor a föld alá is befutott, kihasználva a terep adottságait, így viszonylag nagy területen nyúlt el egy-egy ilyen ház. A gyepház 1-2 méter vastag falai 3-4 méter széles, és 10-12 méter hosszú belső teret zártak körül. A linkek között található példa 28 méter hosszú házra is.

Kowloon (walled) city, Hong Kong / Kowloon Walled City, Hong Kong



A hongkongi Kowloon Walled City a világ legsűrűbben lakott, bármiféle építész részvétele nélkül felépített területei közé tartozott évtizedekig. 90-es években lebontották, azóta park terül el a helyén.

Finca Bellavista / Finca Bellavista



A napenergiával működő együttes neve mellé sokszor hozzáteszik azt a jellemzőt is, hogy a világ első fenntartható fa-ház közössége, ami két tucat égig érő építményből áll. A közeljövőben további negyven hatalmas házzal egészítik majd ki ezt a telepet. A helyszín Costa Rica. Az épületek egy- és kétszintesek, szintenként 25-30 négyzetméteresek, jelentős méretű fedett teraszokkal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...