2011. március 20., vasárnap

Vedda kunyhó / Vedda Hut



A veddák Sri Lanka őslakói, egyszerű lakóhelyeiket kézzel is megmunkálható egyszerű anyagokból építik. Kunyhóik kis alapterületűek, kb. 4 méter szélesek és 7-8 méter hosszúak. A kis föld emelvényen elhelyezkedő épületek szerkezetét fából építik, közé szintén fából rácsszerkezetet készítenek, amelyet aztán sárral tapasztanak be. A tető is faszerkezetű, amelyet száraz fűvel vagy pálmalevelekkel fednek. Az egy család által lakott ház egyik sarkában helyezkedik el a főzőhely, a sárból tapasztott tűzhely.

Egyiptomi falu / Egyptian Village


Talán ilyen lehet egy hagyományos egyiptomi falurészlet, habár arrafelé elég nehezen lehet kitalálni hogy mi mikor épült. Jellemző a kő és föld anyagú építészet, utóbbi főleg a Nílus völgyében jellemző, ami egyben a legsűrűbben lakott sávja az országnak. Manapság elterjedtebbek a vasbeton vázas épületek. Ezek az épületek a mezőgazdasági tevékenységet folytató területeken gyakoriak, az állatokkal foglalkozók inkább sátrakban laknak.

Amazonas menti gumi-csapoló kunyhó, Brazília/ Rubber Tree Collector's Hut, Amazonas, Brasil



Brazíliában az Amazonas mentén élő és tevékenykedő gumifacsapoló törzsek által használt kalyibák. A könnyűszerkezetű fa vázat cölöpökkel erősítették a talajhoz és szalmával/sással (valamilyen fűfélével) borították az itt jellemző csapadékok miatt. Az egyhelyiséges, összesen 10- 20 négyzetméteres házikókban rendszerint 1 család vagy személy lakott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...