2011. március 27., vasárnap

Hanti és manysi nép lakóházai / Houses of the Hanti and Manysi People



Lakóépületeiket lehetőleg vízhez és erdőhöz közeli területre építették. Régen nagyobb változatosságot mutattak, több mint harminc féle lakóépület-típust és húsznál több gazdasági épületfajtát ismertek. Gyakoriak voltak a több évezredes hagyományok szerint épített, félig földbe ásott, négyszögletes alapterületű kunyhók, félnyereg tetős, nyeregtetős faházak, a vázakra épített, négyszögletes vagy kerek alapterületű, kónuszos sátrak. Napjainkban az orosz hatásra elterjedt többosztatú házak mellett főleg kétfajta lakóépületük maradt fenn. A kerek alapterületű, vázakra épített kónuszos sátor és a nyeregtetős boronaház. Ezeket egészítik ki a gazdasági épületek, a nyitott, csak tetővel ellátott fészerek, a halszárító, halfüstölő építmények, kemencék és a kamrául szolgáló lábasházak. Elrendezésük a településtípustól függően változik.

Nyenyec sátor / Nenets Chum



A nyenyecek Nyugat-Szibéria nomád népei, rénszarvastenyésztéssel foglalkoznak. Nyári szállásaikat, a csukcsok jarangájához nagyon hasonlító sátrakat nevezik csumnak.

Tomszki faházak / Wooden Houses in Tomsk




A faházak tulajdonságai hasonlóak az Irkutszkiakhoz.


Faházak Irkutszkból / Wooden Houses in Irkutsk






Szibéria fa építészete három szakaszba sorolható:
1.Első telepesek idején nagy barna fa kunyhókban éltek az emberek, amik tárolásra szolgáló pincével rendelkeztek. A pince a legjellemzőbb vonása a szibériai házaknak
2. XVIII. század közepén megjelent a tornác és az erkély, az ablakok kiszélesedtek, az pincében pedig a konyhát alakították ki.
3. XIX. század első felében a szerkezetek bonyolultabbá váltak. Veranda és padlás alakult ki a házakban. A homlokzatot faragások díszitették, különöleges hangsúlyt fektetve az ablakokra. Az amberek akkoriban úgy gondolták, hogy az ablakon gonosz lelkek lépnek be. Ettől védte meg őket a díszítés.
Irkutszkban a leggyakoribb háztípus, a pincével és a ház hátsó részében magas terasszal és erkéllyel rendelkező házak. Általában 5-6 ablak nézett az utcára. Az ablakok meglehetősen nagyok. A plasztikus redőnyök kék és zöld színekben pompáznak. A szibériai faházak fenyőből és cédrusból készülnek. Néha az alapokat vörösfenyőből készítik, mert ha nedvesség éri olyan erős lesz, mint a vas. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...