2011. március 2., szerda

Városi házak, Sanaa / Urban Houses, Sanaa






































Jemen középső részén főként kőből, a keleti magasföldi részeken pedig égetett téglából és vályogtéglából építkeznek. Jemenben található Szanaa régi városnegyedében jól nyomon követhető a tradicionális lakóháztípus. A ház díszítéseiből lehet következtetni, az ott lakók társadalmi státuszára. A kevésbé dekorált vidéki farmer házára utalhat.
Ezekben a toronyszerű építményekben egy, nagyobb család él kb. 10-12 fővel. Alaprajzi szempontból téglalap alakú szobák kapnak helyet a 6-7-8 szintes épületekben. A földszinten ólak találhatók ahol birkákat és kecskéket tartanak, vidéken az istálló is itt helyezkedik el. Az első szinten található a fő élettér, a divan, itt tartják a lakodalmakat és az ünnepeket. A többi szinten az egyéni lakószobák vannak. A legfelső szinten található a legszebb szoba, a mafraj, ahol a házigazda és a férfi rokonok vízipipáznak és gatot rágnak.

Más megközelítésből:

Jemenben található Szanaa óvárosa, melyben az '50-es évekig sok zsidó ezüstműves élt, gyönyörű téglaházak találhatóak itt. A barna kiégetetlen téglahomlokzatok díszítőelemei fehéren ragyognak a meszeléstől. A gyakran toronyszerű házak egyes emeleteit domborművű idomtéglákból alakítják ki. A díszítéseknél szigorúan figyelembe vették a Korán előírásait. A hagyományos lakóházak mellett kb száz imaház is található a városban. A házakhoz kert is tartozik, és szigorúan csak egy család lakja. A kapukat, ajtókat erődítményszerűen alakították ki (az utolsó törzsi háború Szanaában 1948-ban volt). A bejárattól magas lépcső vezet a család közös helységeibe, majd a házasságkötés, születés és vallási ünnepek számára fenntartott divánba. A harmadik emeleten vannak a nők és gyerekek szobái, illetve a konyha. Itt a háremben a férfiaknak nincs keresnivalójuk.

Afgán vályogházak / Mud Houses, Afghanistan



Déli és központi Afganisztánban, a legtöbb ház hasonló formájú, mint egy megerősített farm. Sárból és szalmából épült, délre van tájolva, hogy minél jobban kihasználják a nap melegét. Általában 2 szintes, szintenként 100-150 m²-es.

Egy hagyományos, átlagos kabuli ház jellemzői:
- belső udvaros, kétszintes lakóház
- tulajdonos: kereskedő
- nyolcan laknak benne
- vályogból készült, ami jó hőszigetelő
- lapostetős, gyümölcsszárításra és pihenésre is alkalmas
- konyha az udvaron, vagy a kemencés helyiségben: Tandoorkhana
- közösségi tér: férfi vendégek számára: Mehmankhana
- mosókonyha: a téli időszakban itt száradnak a ruhák

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...