2011. február 27., vasárnap

Maori ház / Maori House


A maorik hagyományos lakóháza. Valószínűleg már egy sincs belőlük, ami hitelesnek tekinthető lenne. A maorik polinéz származásúak, legnagyobb részük Új-Zélandon  él.

Dayak hosszú ház / Dayak Longhouse


Borneo szigetének jellegzetes cölöpépítménye. Egy épületben akár többszáz ember is lakik, illetve inkább lakott. A nagy létszámú családoknak voltak saját területeik, de az élet jelentős része a többi családdal közösen folyt. A dayak nép életéhez hozzátartozott a félmeztelenség és az ellenséges népek fejének levágása. Mindkét szokást alaposan dokumentálták az európaiak, még időben, mert mára már alig találni nyomukat...

Hausza ház / Hausa House


A főleg Nigériában és Nigerben élő hausza népcsoport sárból épült háza, amelyet szeretnek különféle geometrikus díszítésekkel ellátni.

Trano gasy / Trano Gasy



Madagaszkár belső területén épültek ezek a tégla- és vályogházak az utóbbi bő száz évben. Van közöttük földszintes és emeletes, de még tetőtérbeépítéses is. A típusnak elég sokféle változata van tornáccal és tornác nélkül, kisebb és nagyobb eresszel. Sok esetben az emeleten van a lakás, a földszinten állatokat tartanak. A házak "helyi fejlesztésűek", a hagyományos faházakból és a gyarmatosítók téglaházaiból alakultak ki. A tornácokat leszámítva kivétel nélkül egytraktusúak. A házak már a többszintesség következtében is eléggé eltérő méretűek; a házakat, vagy inkább házrészeket családok lakják.

Maszáj kunyhók / Masai Huts



A maszájok Kenyában és Tanzánia északi részén élnek, hagyományos épületeik szerkezete hajlított faváz, trágyával tapasztott szalma vázkitöltéssel. A házak alapterülete 15-25 négyzetméter, egy család lakja őket, de még a növendék állatoknak is jut bennük hely. Egy maszáj karámfalu (masai kraal) általában 15-30 házból áll, ezek kör alakban helyezkednek el, az egész települést tüskés ágcsomók veszik körül. A falu, és így a házak is a legeltetés körülményei szerint vándorolnak. A házakat nők építik és tartják karban, a férfiak a biztonságért felelősek, a fiúk legeltetnek. A vének határozzák meg reggelente a teendőket a falu összes lakója számára.

Dorze kunyhó / Dorze Hut


A Dorze törzs Etiópia belsejében, az Omo körzetben él. Hagyományos házuk az "elefánt alakú szalmakunyhó". Egyes adatok szerint akár 12 méter magas is lehet. A szokatlan magasság magyarázata: ha az éhes termeszek elrágják az alját, levágnak belőle, és pár erős férfi átköltözteti a házat egy újabb, akkor még termeszmentes helyre. Míg a ház nem lesz túl alacsony... Szerkezete a képek alapján fából és egyéb növényi anyagokból készül, átmérője 5 méter, alapterülete 20 négyzetméter körül lehet.

Cölöpházak az Amazonas mentén / Amazonas Stilt Houses


Brazíliában és Peruban az Amazonas partján épülő jellemző háztípus. Nem csak lábakon álló, hanem úszó házakat  is készítenek az árterületeken. A házak szerkezete faváz, a nyeregtető fűvel vagy náddal fedett. A térelhatároláshoz mindent fel lehet használni, ami a közelben található a deszkától a nád- illetve sásfonatig. A házakban egy család lakik általában. A házak mérete (a képek alapján) 3-4 x 4-6 m.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...