2011. március 15., kedd

Minka / Minka



A minkáknak több fajtájuk létezik, függ a földrajzi és éghajlati viszonyoktól, valamint a lakók életmódjától. Legelterjedtebb a farmházi stílus. Olcsó és azonnal megszerezhető anyagokat használtak, a farmerek csak ezt engedhették meg maguknak. Majdnem kizárólag csak fából készítik, valamint bambuszból, agyagból és több különféle szalmából. A csontvázszerű szerkezete, a tető, a falak, és az oszlopok fából készülnek. A külső falakat gyakran bambusz és agyag összeadásával készítették. Szalmát használnak fedő zsúpra. Néha égetett agyag tetőcserepeket használtak zsúpon felül. Méreteit nem lehet behatárolni. A legkülönfélébb kialakítások jöttek létre a különböző földrajzi és éghajlati viszonyok, valamint a lakók életmódja alapján.

Kisvárosi házak Yucatánban / Town Houses in Yucatán


Az ilyen házakról nem nagyon találni alaprajzot, sőt, hogy pontosabb legyek: semmilyen rajzot sehol. Pedig a legtöbb mexikói és környékbeli kisváros ilyenekből épül fel, meg a nagyvárosok tetemes hányada is. Annyi mindenesetre látszik, hogy a legtöbb ház ezen a vidéken erősen zárt az utca felől, viszont a kert felől nyitott. Köszönjök neked, street view...

Maja örökség Mexikóban / Maya Heritage in Mexico


Yucatán területén még ma is elég sok maja (vagy maja jellegű) házat lehet találni, és nem is csak a turisták kedvéért visszaépítve.

Kazah falu / Kazakh village


Meglepően takaros és a saját népi épületeinkre hajazó kazahsztáni házak. Az országra jellemző a nagy etnikai változatosság, ez a településszerkezetben is jól lemérhető. Kazahsztán északi részein találhatóak ilyen nagyobb, kő és fa épületekből álló falvak, ezek főleg oroszok, ukránok és fehéroroszok által lakott gazdagabb területek. Ez a ritkább településforma az országban, a nagy többség nomád életmódot folytat és jurtákban éli az életét. Az ilyen kőházak általában mezőgazdasági területeken fekszenek. A volt szovjet területekhez hasonlóan itt is a túlnyomórészt alkalmazott technológiák a faépítészet és a magas tetők használata, alkalmanként kő és földfalazatokkal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...