2011. február 28., hétfő

Pápua honai / Papuan Honai



A pápuák Új-Guinea szigetén élnek, hagyományos, kör alaprajzú kunyhóikat honainak hívják. Alaprajza kör alakú, átmérője 4-6 méter között változik. Az épület vázát fából készítik, amelyet száraz pálmalevelekkel fednek. A kunyhó magassága 3-5 méter, de elérheti a 7 métert is. Általában 5-10 ember lakik egy honaiban. Gyakran még egy szint található a házon belül, így a nők felül, míg a férfiak az alsó szinten alszanak. A tűz helye a ház középpontjában helyezkedik el. Az egyes funkciók gyakran külön honaiba kerülnek, így egy-egy családhoz 3 honai is tartozhat. Egy, amiben alszanak, egy amiben étkeznek és még egy, amiben a terményeket tárolják.

Machiya városi fa lakóház, Kioto / Machiya Traditional Wooden House, Kioto







A kisvárosi hagyományos faházakat japánban machiyának hívják. Rendszerint egy család lakja a jellemzően kétszintes épületeket( körülbelül.: 140m2), amelyek földszintjén, az utcára nyíló bolt is elképzelhető. A család a belső udvar felé nyitott hátsó traktusban valamint a az emeleten él.

Kecsua ház Peruban / Quechua House, Peru


A falai jellemzően kőből, a tetőfedés szalmából készül. A quechuák kokacserjéből és egyéb gyűjtögetésből élnek, társadalmuk, hitük alapja a család. Egy-egy ilyen kunyhó a hegyvidéki vándorlás-gyűjtögetés alkalmával szolgálhat hajlékul. Valószínüleg időről időre az épület megújul, legalábbis tetejét cserélni kell. Alapterülete kb. 3 x 6 méter, ovális formájú. Egyetlen bejárattal, belül egy helyiséggel.

Maja ház / Traditional Mayan House


A maja kultúra hagyományos lakóháza Guatemalában - agyaggal tapasztott sövényfal, nádfedél. A ház 7 x 2-3 méter, a belső tér kb. 14 m2 ovális alapterületű. Egy bejárattal, nyílások nélkül.

Viktoriánus lakóház, USA / Victorian House, USA









Viktoriánus stílusú lakóház Los Angeles déli részén, Kaliforniában. A házak többnyire fából készülnek, tagolt alaprajzúak, faragott díszítésekkel. Általában 2-3 szintesek. Szinte mindig tartozik hozzájuk fedett terasz. Méretük hasonló a mai (nagyobb) családi házakhoz 80-130-(200)m2. A házakban általában egy módosabb család élt a cselédekkel, vagy polgári családok bérelték őket (albérlet, ágybérlet). 

Kosza kunyhók / Khosa Hut



A koszák kunyhói egy száraz domboldalon. Afrika egy érdekes népcsoportja a sosza vagy kosza népcsoport. Afrika ezen területe rendkívül terméketlen, így ezek az emberek folyamatos vándorlásra vannak kényszerítve. Általában domboldalakon telepednek le, ahol felégetnek egy darabka földet. Ezen gazdálkodnak és próbálják termékennyé tenni trágyázással, hamu szórásával. A föld azonban pár év alatt így is kimerül, ezért 3-4 évente el kell költözniük.
A házak hasonlítanak az Afrikában mindenhol megtalálható kör alaprajzú földből-agyagból száraz növényekből készült, csúcsos tetejű kunyhókra. A képen látszik a szűkös anyagokkal való gazdálkodás, fát csak a tető vázához, illetve az ajtókhoz használtak. A kunyhók méretükben sem különböznek a kontinens "típusházától" - jellemzően minden családnak saját háza volt. Ezek egy nagy térből állnak, kb. 5-6m átmérőjűek.

Lakóházak Líbia, Gát / Lybia Gat house



A líbiai Gát Észak-Afrikában található. A terület sivatagos, csak a Földközi tenger partja menti kb. 300 km-es sávja élhető. A település épületei arról vallanak, milyen csodálatosan követi a forma a funkciót Észak-Afrika népi építészetében, ahol az épületeknek védelmet kell nyújtaniuk a sivatagi éghajlattal szemben. 
Az házak helyi nyersanyagokból épülnek, többnyire agyagból, kőből. Méretük nehezen meghatározható, hiszen sok ház "nő ki" egymásból. Annyi valószínűsíthető, hogy egy-egy egység mérete nem túl nagy. Az egységeket egy-egy család lakja, az egész építménynek így sok lakója van. (esetleg 50-100fő)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...