2011. március 21., hétfő

Francia favázas házak / French Half-timbered Houses



Leginkább Burgundiában jellemzőek ezek az épületek, a Dán hasonló épületek nyomán találtam rá, nem merném azt mondani, hogy a Fachwerkből erednek, hiszen a franciák mindenkit utálnak maguk körül, nem merítenének másoktól :-)

Dán házak / Danish Houses



A dán parasztházak jellemzően a fachwerk stílusban épültek, az erős német/porosz hatást bizonyítva a területen. Egy honlapot találtam csak, azon viszont egész sok kép, információ található ezekről az épületekről. 

Fülöp-szigeteki spanyol hatású "Bahay Kubo" / Philippine House Traditional + Influenced

A bemutatott épület ötvözete a spanyol hacienda építészetnek, valamint az őslakosok bahay kubo nevű házainak. Hódítók és leigázottak egyaránt használhatják. A Szigetek meghódítása után a spanyolok egyből megpróbálták saját építészeti kultúrájukat ráerőltetni az őslakosokra, de gyorsan konstatálták, hogy kőépületeik nem túl időtállóak a földrengésekkel gyakran sújtott gyarmaton. Ezeket 3-4 szobás házakat 1-1 család lakta, az alsó szinten baromfi, kecske disznó ólak helyezkedtek el. Anyaguk kiválasztásánál pedig az időjárás volt a legmeghatározóbb tényező; a földrengés, árvíz és forgószelek ellen védekezni ugyan nem lehet, de a faszerkezetet és a vázra erősített bambusz deszkázatot könnyen újra lehet építeni, ki lehet javítani a természeti csapások után.

Hagyományos házak Tushetiben (Grúzia) / Tusheti Traditional Houses (Georgia)



A házak a legészakkeletibb örmény megyében (Tusheti) találhatóak. 1-2 szobás kőlapokból épített lakóhelyek, amelyeket állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkozó családok laknak.

Svájc, Graubünden kanton / Swiss Houses, Graubünden

Svájc ezen részén jellemző a fából készült falazat, és a pala kőzetből rakott tetőfedés. Hasonló funkciók, mint az európai ember lakhelyében általában.

Jodhpur, India / Jodhpur, India


Régebben a legmagasabb kaszt tagjai festették kékre házaikat, de később a többi lakó is követte ezt a szokást.

Madeirai Kunyhó / Madeiran House



A sajátos, tarka színekre festett és leginkább csőszkunyhóra emlékeztető, hegyesszögű egyenlő szárú háromszög metszetű faházak (Casas de colmo) Santanát (Santa Ana) Madeira északi partjának legismertebb településévé teszik. Régen a madeirai földművesek lakásaként, istállójaként szolgáltak. Napjainkban valamennyit műemlékké nyilvánították; a legtöbben már nem lakik senki. Az épület falai és a tetőszerkezet fából épült, amelyet náddal fedtek. Alaprajzi méretei kb.  6x8 m, a tetőgerinc magassága úgy 5 m körül lehet. Általában egy család lakott benne. Ezekből az egykori nagy szegénységről tanúskodó épületekből mintegy száz maradt fenn, főleg a városka peremén. A város központjában, a templom mellett kialakított kis skanzenben újjáépítettek három ilyen házacskát, és ezekben eredeti berendezési tárgyakkal mutatják be az egykor ilyen házakban élt földművesek életét.

Hare Vaka, Húsvét-sziget / Hare Vaka, Easter Island

A házról alig, de hál'Istennek minden másról dögivel...:P Esőtető szerű, kő alapra épített élőfa kunyhókban laktak, melyet levelekkel fedtek. Egy hajó alakú házban egy család lakott.

Vert vályog ház Szíriából / Mud House, Syria

Szíria népi építészete elég összetett. Éghajlatából adódóan sokféle építőanyaggal, és ezáltal sokféle tradícionális házzal találkozunk. Főleg Damaszkusz vidékén volt jellemző, hogy vert vályogból építkeztek. A házak fala 50-60 cm, de akár az egy métert is elérheti. A nyílások mérete korlátozott volt. A maximális méret az 1,2m x 0,9 méteres ajtó volt. E mellett csak 20-40/40 centiméteres szellőző nyílásokat alakítottak ki. A szemöldökfák általában egyenesek voltak. A házak födéme is vályogból készült: vályog kupolával fedték le helyiségeiket, ami általában 30-40 cm vastag volt, és akár a hét méteres magasságot is elérhette. 

Andalúz városi ház / Andalusian Town House



Az Andalúz kisvárosokban keveredik a középkori keresztény és iszlám építészet. A lakóházaik többszintesek, és kacskaringós , labirintus szerű keskeny utcák kötik össze őket. A házak belső udvar köré vannak szervezve, nyeregtetővel, és oromfallal készülnek. Egyenes áthidalós ablakikon gyakorta találunk faragott díszt. Az épületek téglából épültek, szürke lábazattal, és fehér meszeléssel. Meghatározó belsejükben a mozaik díszítés.

Külvárosi ház Francia Guyanából / Slum House, French Guiana

A lakosság nagy része franciák által betelepített rabszolga, és rab leszármazottja. A népesség ma is a városokban koncentrálódik. A francia telepesek által épített épületek mellett erős kontrasztot képez a helyi lakosság 'tákolmány' építészete. Ami a leírásokból kivehető, az az, a 21 századra sikerült elérniük, hogy a lakosság több mint 70 százalékának közművesítve van az otthona. Építőanyaguk meg éppen az, amit találnak.

Kortárs panamai kunyhók / Contemporary Dwellings, Panama

Főbb vonásaikban hasonlítanak tradicionális társaikra, anyaguk hagyományosan fa és pálmalevél, de sok alkalommal gyári fűrészáruból készül a térelhatárolás, acél hullámlemezből a tető. A tetőhajlásszög sem mindig az eredeti, ettől az épületek, vagy inkább építmények bódészerű kinézetet kapnak. Van közöttük lakás, nyaraló, feltehetően közösségi ház és munkahely is. Az alaptulajdonság, a lábakra állítás értelemszerűen örök.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...