2011. március 22., kedd

Viktoriánus lakóház, Anglia / Victorian house, England





Jellemzően a 19. században, téglából épült lakóházak. Zártsorú beépítés formájában, keskeny, kb. 7 méter széles telkeken épültek. Az utcákban mindegyik ház azonos méretű előkerttel és hátsó kerttel rendelkezik, tűzfalaik egymáshoz támaszkodnak. Általában 3-4 szintes épületek, amelyeknél megfigyelhető a jellegzetes alagsori/mélyföldszinti és magasföldszinti kialakítás. A homlokzatokon megfigyelhetőek a tipikus kiugró ablaksorok.

Hagyományos ír vidéki lakóház / Thatched Cottage, Ireland



Az angol vidéki házakhoz hasonló jellegű épületek, kicsit egyszerűbb, kezdetlegesebb formában. Itt is általában helyi anyagokat használtak az építkezéshez, a vastag falak terméskőből készültek, a tetőt náddal borították. Alaprajzilag is egyszerűbb, kisebb házak, melyek többnyire egyszintesek. Egy házban egy család lakott.

Angol vidéki lakóház / British Cottage, England



A hagyományos angol vidéki házak építésénél nagyrészt helyi anyagokat használtak, így jellemzően kőből, fából épült, nádtetős házak találhatók ezeken a területeken. Általában téglalap vagy L alaprajzú házak, egy illetve két szintesek.

Favázas ház, Anglia / Half-timbered House, England



A favázas szerkezetű házak Angliában a Tudor- korban terjedtek el (15-16. sz.). Elsősorban tölgyfát használtak, melyet feketére festettek, hogy megóvják. Az alsó szintek általában kőből készültek. További jellegzetességük a fekete-fehér homlokzat, a lépcsőzetesen kialakított tető, a kiemelkedő oromzat, a díszes kémény és a keskeny ablakok kicsi üvegtáblákkal kitöltve.

Taos, Pueblo / Taos, Pueblo



Az egyesült államok déli részén, Arizona államban, rezervátumban élnek a Hopi indiánok. Egyik ismert településük Walpi. Különleges építészeti emlékük a pueblo (= falu) A pueblo sok család otthona, ahogy a neve is mutatja, egy egész falu lakik benne. Az építmények többnyire kőből, vályogból készülnek, és hatalmasak is lehetnek, lényegében sok-sok egymás mellé-egymásra épített házból állnak.

Tihama Usha / Usha, Tihama


Az Arab félszigeten, Szaud Arábia Tihama országrészének jellegzetes vályogháza az usha. Az usha kör alaprajzú, viszonylag nagyobb, 10-12m átmérőjű kunyhó magas, csúcsos, boltozatos tetővel. Ágakból készítik, sárral és cirokkal borítják. A kunyhóban általában egy család lakik, a családok létszáma azonban változatos lehet, 5-10 embert is jelenthet.

Tipikus Ladakh ház / Typical Ladakhi House


"Kis Tibetként" ismert Ladakh, az India észak-nyugati csücskében található régió. Az itteni kultúra tibeti hatásokat tükröz. Népi lakóházai, tibeti rokonaikon is megfigyelhető jellegzetességeket hordoznak. A Ladakhi kultúra és építészet alkalmazkodott a nyers éghajlathoz. (Hiába a monszun, a terület 12-14 ezer láb tengerszint feletti magassága - hatása - következtében a táj egy magasan fekvő elhagyatott sivatag). A házak konstrukciója a környezetet tükrözi vissza. (Vályogtégla és döngölt föld falak, lapos tető, amely gyakran a takarmány raktározására is szolgál...). A ház általában kétszintes, a felső szinten az állatok kerülnek elhelyezésre, illetve a takarmány és a tüzelőfa. A legtöbb ladakhi házban a lakótér egy nagy szoba, sarkában egy kemencével, amely sütés-főzésre használatos, télen pedig meleget nyújt.

Kunyhó a Marshall-szigeteken / Hut, Marshall Islands



A szigetre érkezett telepesek magukkal vitték anyaországuk növényeit. Ezeket a növényeket használták a mindennapokban. Később a sziget növényvilágát is felfedezték és a természetben megtalálható anyagokból készítettek hajlékot.

Vernacular Architecture


Toda kunyhó, India / Toda hut, India



Az indiai Nilgiri hegyekben élő Toda törzs építi ezeket a kunyhókat, hol szakrális, hol lakhatási céllal. Az ovális formával rendelkező konstrukció általában 3m magas, 5,5m mély és 2,7m széles házakban rendszerint 1 család lakik. Anyaghasználata: zsúptetővel borított bambusz vázszerkezet amit sással erősítenek egymáshoz, fő és hátsó homlokzata/ fala kőből - többnyire gránitból -készül. A kis ajtó az egyetlen nyílás az épületen.

Udvaros házak Taiwanból / Courtyard House, Taiwan



A pekingi udvaros házhoz hasonlóan kötött alaprajzi rend szerint épültek, a külvilággal szemben nagyon zártak. Lakóházak mellett a legtöbb adat a teaházakról.

Honduras, falusi lakóház / Village Houses, Honduras



A falvakban a mai napig az ősi tradíciók szerint építkeznek. Döngölt padló, vályog fal, zsúptető. A konyha egy speciális szoba a házon kívül, amit gyakran a körbefutó tornáccal kötnek össze.

San Gimignano, lakótornyok / Tower Houses, San Gimignano



Nagyon specifikált hely: Olaszország, San Gimignano, ahol az olasz lakótornyok legtöbbje fennmaradt. Természetesen a toszkán vidéken máshol is jellemző volt ez a fajta védelmi- és lakófunkciót is betöltő (de egy várnál, erődítménynél még kisebb léptékű) építmény, de máshol ezek a tornyok elpusztultak.

Burdei / Burdei


A burdei (más néven: bordei) Romániában és Ukrajnában elterjedt, félig a földbe épített, a térszín fölött csak egy "magastetőből" álló egyszerű építmény. Amerikában is megjelent az ukrán származású telepesek jóvoltából.

Gyeptégla ház Amerikából / American Sod House



Szubrégióhoz nem is annyira köthető, mind a jelenlegi USA és Kanada területén sok helyen épített, a prérin növő szívós növényzetet, füvet felhasználó gyeptéglából épült kunyhók.

Nepáli Körház / Roundhouse Nepal


A Nepálban őshonos Magar nép lakóháza. Hazájuk a Himalaya Dhaulagiri szakaszának nyugati és déli vonulataitól délre a Mahabharat hegy lábáig, keletre a Gandaki medencéig terül el. Főleg mezőgazdasággal foglalkoznak. Fából, bambuszból épített házaikat földdel, sárral tapasztották. A tetőt náddal fedték. A jellegzetes kör alaprajzú házat tornác öleli körül, ahol eszközeiket tárolhatták. A kör átmérője 5-7 m között mozog. A belső tér falakkal tagolt. Egy házban egy család lakott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...