2011. március 8., kedd

Fulani kunyhó / Fula hut



A Fulani nép Afrika nyugati részén él a Niger folyó mellett. A terület füves puszta-szavanna, de a folyó mellett azért biztos a megélhetésük.
Faágakból készítik a vázat, majd fűfélékkel vagy különböző textíliákkal fedik be. A kunyhók kör alaprajzúak, félgömb alakúak. Átmérőjük 4-5m, a képekből ítélve elég nagy belmagasságúak, 3-4m körüliek. A kunyhókban egy család él, ez általában 5-10 embert jelenthet.

Guizhou-i kőházak / Stonehouses in Guizhou

Guizhou Kína egyik déli tartománya. Az éghajlat nedves-szubtrópusi, kicsi a hőmérsékleti ingadozás az egyes évaszakok között. Domborzata nagyrészt hegyvidék, délnyugati része lankásabb.
A házak tartószerkezeti váza fából készül. A ház kitöltő falai kőből épülnek, de ahogy a homlokzatokon látható, a kövek élükre állítva kerülnek elhelyezésre. A tető különösen egyedi, mindössze 2 cm-es lapos kövekből készül. A kövek a közeli sziklás hegységből származnak. (Lézetnek egész kőfalvak is, rakott kő házfalakkal). A házak magassága kb. 5-8 méter között mozog. Alaprajzilag sem túl nagyok, általában téglalap formára szerkesztettek.

Renée Gordon: Afrika - A rejtelmes kontinens




"Afrika teszi ki földünk szárazföldjének negyedét, és itt él az emberiség közel egytizede. Ez a hatalmas földrész a kietlen sivatagoktól a trópusi őserdőkig rendkívül változatos tájak sokaságát rejti. A világon itt nő a leggyorsabban a népesség, melynek roppant számadataihoz csupán sokszínűsége fogható. A könyvet az a vágy hívta életre, hogy egyetlen kötetbe sűrítve, többféle nézőpontból közelítve mutassuk be Afrikát - népeit, tájait, élővilágát és kultúráját-, segítve ezzel a kontinens alaposabb megismerését és megértését. Elsősorban ökológiai és környezeti szempontból vesszük szemügyre Afrikát, hangsúlyozva, hogy ezeknek az értékeknek a folyamatos védelmére, megőrzésére van szükség."

Források:
http://www.booker.hu/konyv/afrika_-_a_rejtelmes_kontinens_rene_gordon/

Chinese Vernacular Dwelling



 Ez a könyv jónak tűnik, a kínai népi lakóházakról szól.

 Források:
http://ebookee.org/Chinese-Vernacular-Dwelling_703301.html

Apacs fűkunyhó / Apache Grass Hut



Az apacs indiánok Észak-Amerikában élnek, Kelet-Arizonában, ÉNY-Mexikóban, Texas egyes részein. A kunyhókat többnyire fűből készítették valamilyen (fa) vázra. Ez a "szerkezet" megfelelt a térség száraz éghajlatában. A kunyhók kb 4-5m átmérőjűek kb 2m magasak, általában egy család lakott bennük.

Yangshuo, a család ősi fészke


Minden bizonnyal innen származnak a Jancsók, elég a név hangzására figyelni. Egy darabig Yang Chou volt a favorit, de elvetődött, mert Yangshuo lágyabb a fülnek. És sokkal érdekesebb hely...

Falusi ház Fehéroroszországból / Village House, Belarus


Az általában mezőgazdasággal foglalkozó népesség, az erős orosz befolyásnak köszönhetően, az orosz parasztház mintájára alakult ki. A fából épülő egyszerű nyeregtetős, egytraktusos épületeket ablakok körül fa, színesre festett faragásokkal díszítették. A natúr házak mellett erőteljes színezésű változatok is megjelentek a kor haladtával.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...