2011. április 20., szerda

Hagyományos lakóház, Ghána / Traditional House, Ghana


Agyagból és fából épült, száraz fűvel borított lakóházak, melyek falait gyakran befestették. A többnyire kör alaprajzú kunyhókban általában egy család élt (4-5 fő).

Cashinahua ház / Cashinahua House


A Cashinahua (másképp: Kashinawa, Kaxinawa, Tuxinawa, Kaxinawá, Kaxynawa, Caxinawa, Caxinawá, Cashinahuá, Kaxinauá) törzs a panoa nyelvcsaládba tartozik, Brazília Peruhoz közeli részén lakik, az Amazonas medencében. Fából és egyéb növényi anyagból építik lakóházaikat, pálmalevelekkel fedve. Ezek viszonylag nagy alapterületű, nagy belmagasságú  házak, melyekben több család, egy falu élt együtt. Ha a létszám meghaladta a 20 felnőttet (plusz a sok gyerek!), akkor két házba költöztek. Ma már családonként laknak, lényegesen kisebb házban.

Kunyhó, Costa Rica / Costa Rican Hut



A Costa Ricában (és Panamában) élő Ngabe (Ngäbe, Ngöbe), más néven Guaymí törzs lakóhelye. A fából és egyéb növényi anyagokból épített kunyhót száraz fűvel borítják, benne általában egy család él(t) együtt (5-6 fő). Viszonylag sok kép és videó elérhető a ngabe emberek életéről, de sajnálatos módon ezek legtöbbje hiteltelen turistáskodás vagy masszív hittérítés.

Hagyományos panamai kunyhó / Embera Indian Hut, Panama

A házak egy szobából állnak, amelyekben az egyik végén a tűzrakó hely, a másik végén a közösségi rész található. Egy vagy két oldaluk bambusszal vagy más fával lezárt, a többi nyitott. A falak részben biztosítanak egy kisebb privát zónát, a szabadon hagyott falszakaszok pedig biztosítják a ház szellőzését. A házakat néhány lábnyira a talaj felett építették, így védekezve a vadállatok és a rovarok ellen. Általában egy házban egy család él. Az épületek bambuszból vagy fából készülnek, szerkezetük cölöpvázas, fedésük általában pálmalevél.

Chinese Houses [2.]



Szakirodalom a hagyományos kínai lakóépületekről.

Forrás:
http://www.tower.com/chinese-houses-pictorial-tour-chinas-traditional-dwellings-chen-congzhou-hardcover/wapi/112359065

Chinese Houses [1.]



Egy különleges képes-és elemző jellegű könyv Kína építészeti örökségéről.

Forrás:
http://www.amazon.com/gp/product/0804835373?ie=UTF8&tag=orientalfairco0b&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0804835373
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...