2011. április 23., szombat

Mundurucu falu / Mundurucu Village


A munduruku törzs a legerősebb törzs az Amazonas mentén. A törzsre leginkább a "férfiközpontúság" jellemző. A tizenhárom évnél idősebb férfiak saját háztartásban élnek, elkülönítve az anyjuktól, feleségüktől, lányuktól. Ezt nevezik eksa-nak azaz a férfiak házának. Itt ettek, aludtak és itt gyártották szerszámaikat a vadászathoz. Falvaik patkó alakú elrendezésben jöttek létre. Lakóhelyük lábakra, cölöpökre állított, "favázas" épületek. A zárt és nyitott falú építmény egy légtérből áll, a favázat növények száraival fedték le. Nyeregtetős épületeik elérik a 6 méter magasságot (földtől), 5 méter szélességet és 15 méter hosszúságot.

Xingu indiánok Maloca kunyhója / Maloca Xingu




A Xingu indiánok lakóhelye. A Xingu indiánok kifejezés nem egy törzsre utal, hanem a Xingu folyó mentén élő indián törzsekre, kajapók stb. Az asszonyok a maniókaültetvényeken dolgoznak, a férfiak pedig vadásznak, halásznak. Lakóhelyük az ősi maloca kör alaprajz továbbfejlesztése, favázra rakott, kúpos, pálmalevelekkel fedett építmény. Hozzávetőlegesen egy maloca 30-40 méter hosszú, 16 méter széles  és elérik a 9 méteres magasságot. Több család is lakik egy malocában.  Egy-egy kunyhó mintegy harminc embernek nyújt fedelet. Hat hónap alatt építenek föl egyet, s körülbelül tizenöt évig tart.

Xavante törzs Maloca kunyhója / Maloca Xavantes

A xavante törzs a Xingu és a Rio das Mortes (a Halottak folyója) közti területen él. Falvai általában 20-30 malócának nevezett kunyhóból állnak. Gyakran több család is lakik egy malócában, néha egy asszony férjeivel és gyermekeivel, mert ennél a törzsnél is előfordult a többférjűség szokása. A malóca egy kör alakú favázra rakott, jellemzően félgömbszerű, (de kúpos kialakítású is lehet), pálmalevelekkel fedett építmény.  A 6 méteres magasságot is eléri, átmérője 12-15 m széles. E házak faváza egy erős középponti fatörzsre támaszkodik, ehhez rögzítik az oldalfalakat tartó, fent hajlított tetőszerkezetet.

Mesa Verde Sziklapalota / Mesa Verde Cliff Palace

Az anasazi indiánok ősi lakhelye Colorado állam déli részén. 2600 méteres magasságban, a fennsík alatt futó meredek kanyon teraszán található Mesa Verde leglátványosabb faluromja a Sziklapalota (Cliff Palace). A kanyonok adta természetes barlangok, üregek és sziklaperemek kihasználásával, homokkő és vályogtéglából épült, fatetővel ellátott házakat építettek egy közös udvar köré. Az udvart részben kivák foglalták el. Ezek a falvak tulajdonképpen egyetlen nagy épületnek tekinthetők, mert szorosan egymás mellé illetve két-, vagy három szinten egymás fölé falazott szobácskákból álltak. A palota 150 lakószobából, 23 kivából és a hozzájuk tartozó rakodóhelyiségekből áll. Körülbelül 400 ember élhetett a faluban. A lakóterület elülső oldalán nyitott terasz áll, itt zajlott a mindennapi élet: kerámiakészítés, szövés, kézimunkázás, magvak őrlése. A Wetherill Mesa-i Hosszú ház (Long House) 50 szobából, 21 kivából áll, amelyek egy 90 méteres sziklába vájt ösvény mentén helyezkednek el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...