2011. február 22., kedd

Mudhif / Mudhif

A mudhif egy vendégház, fogadóhelyiség, tanácskozóhely és szállás egyszerre a mocsári araboknál, a madan népcsoportnál, a mai Irak déli részén. A nádból emelt hosszúkás csarnokban egy-egy eseményre akár nyolcvan ember is összegyűlik. Egyterű, csarnokszerű épület, bejárata a muszlim kor óta mindig Mekka felé néz. Imahely is, ha nincs más szentély a településen. A falu vezetői itt fogadják a vendégeket, akik itt is alhatnak. Kisebb falvakban mindig ez a legnagyobb ház. A körülbelül 10 méter hosszú nádat csomóba kötötték, majd parabolikus íveket formáltak. Az legősibb mudhifek 2 méter szélesek, 6 méter hosszúak és kicsit kevesebb, mint 3 méter magasak voltak.

Traditional Domestic Architecture of Charles County, Maryland




Források:

http://www.amazon.co.uk/Homeplaces-Traditional-domestic-architecture-Maryland/dp/B0006EV87O

Próbáltam utánanézni, hogy fenn van-e valamilyen formában a tartalma weben, de valószínűleg nincs...(majd könyvtárakban is keresem).

Beduin sátor/ Bedouin Tent


Beduin pásztorok ősi, sivatagi lakhelye. Sok hasonlóságot mutat a berber sátrakkal. Építésüknél a legfontosabb szempont a mobilitás, a túllegeltetés elkerülése és a más törzsekkel való kereskedelmi érintkezés megvalósítása miatt. Teve-terelő nomádok, mint például a közép-szudáni Kabābīsh törzs épít ilyen hagyományos sátrakat. Téglalap alaprajzú, teveszőr szövéssel készült csíkokkal borított építmény, a sarkokon levert póznákhoz hevederekkel rögzítve. A sátor közepén elhelyezett íves tartó biztosítja az egész szerkezet stabilitását. A sátrak mérete változó, az egy-két személyes pár négyzetméterestől, a képen is látható óriásig.

Orosz izba / Russian Izba


Tradicionális orosz faházak, régen (száz éve) Moszkva nagy része is ilyenekből állt. Van belőlük díszes és egyszerű, földszintes és emeletes. Szerencsére még viszonylag sok van belőlük.

Zulu kunyhó / Zulu Hut


Ezek már mind neo- és neoneo-zuluhutok, de nem is annyira régen még ilyenekben laktak a zuluk. Mára már ők is elhíztak, és így mutogatják magukat a turistáknak. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...