2011. február 17., csütörtök

Délnémet parasztház / Farmhouse is South Germany


Schwarzwald, Baden-Württemberg tartomány, 1900. Ezek a régi lakóistállós típusú épületek a pince felett általában háromszintesek voltak, a földszinten az istállók és a lakás nappali funkciói voltak, az emeleten műhelyek és hálószobák, a felső szinten szénapadlás és szekértároló. Mindez ebben a formában csak megfelelő terepviszonyok mellett volt kialakítható. A házak általában fűrészelt fából készültek, a fedés a hegyekben fazsindely, a völgyekben szalma volt. A tetőhajlás magasabb volt, mint az alpesi házaknál. Fontos eleme a háznak a kontyolás és az erősen előreugró tető, mindkettő a régió időjárásából következik: a kontyolás jobban ellenáll a viharoknak, a tetőkinyúlás a nyári erős napsütés ellen véd.

Mongol jurta / Mongolian Yurt


A mongol jurta (jurt, vagy más néven ger) egy Közép-Ázsia szerte elterjedt sátorfajta, amelyet a legeltető pásztornépek évszázadok óta használnak. Vannak rokonai Kazahsztánban, Türkméniában, Kína északnyugati területein, és még sok más helyen Közép-Ázsiában; ezek szerkezeti rendszere alig, belső elrendezése jelentősebb mértékben tud különbözni. 
Alaprajza mindig kör alakú, átmérője jellemzően 4 és 5 méter közötti, bár léteznek 3 és 6 méter átmérőjűek is. A jellemzően 15-20 m2 alapterületű jurta egy átlagos méretű család igényeit elégíti ki. Tartószerkezete fából készül, takaróelemei gyékényből vagy nádból, illetve nemezből készülnek. A kis súlyú, tipizált elemekből készülő jurtát szétszedett állapotban könnyű szállítani, megérkezéskor egy óra alatt fel lehet állítani, így a lehető legjobban szolgálja, illetve inkább szolgálta a nomád állattartók életét. Meglepő, hogy ma, az életmód megváltozásával a jurták nem tűntek el, még a fővárosban is igen sok található belőlük. 

Batak Toba ház / Batak Toba House



Észak-Szumátrában hat Batak törzs él, ezek közül az egyik a Toba krátertó melletti Batak Toba nép. Kis falvakban élnek, ahol a házak védelmi célból szorosan egymáshoz közel épülnek, illetve épültek még a múlt században. Eredeti formájukban általában már nem lakják őket, legtöbbjük állapota erősen leromlott, tetejüket rozsdás hullámlemezek fedik.
Ma már csak egy, de eredetileg több család lakott egy házban, akár négy is. A házakat lábakra állították, a földszint állattartásra és munkavégzésre szolgált, az emeleten volt a "lakás", ide csak egy könnyen felhúzható létrával lehetett eljutni, ami az állandó törzsi háborúskodás miatt bizonyult hasznosnak. A legfelső szinten a bejárat fölött egy fedett-nyitott tároló hely, mögötte egy (számunkra) nehezen meghatározható, családi értékeket és szentélyt magába foglaló hely volt. Egy szint alapterülete 40-50 m2.

Fucsien Tulou / Fujian Tulou



A Fucsien Tulou meghatározása a következő: "Döngölt föld falakból és fa vázzal épült többemeletes erődített épület a délkelet-fucsieni hegyvidéki térségben, amelyben nagy lakóközösség él". (The Fujian Tulou is defined as: "A large multi storey building in southeast Fujian mountainous region for large community living and defense, built with weight bearing rammed earth wall and wood frame structure.") Nagyobbrészt kerek formájúak, de előfordul négyzet alaprajzú is. 
Még ma is több, mint 20.000 tulou van, a legrégebbiek 700 évesek. Általában 3-5 szintesek, átmérőjük elérheti a 60 métert. Egyes épületekben akár 80 család is lakik. A külső gyűrűben a lakások, belül a földszinten közösségi épületek találhatók

Norbert Schoenauer - 6000 Years of Housing




A könyv elsősorban történeti szempontból mutatja be a világ lakóházainak kialakulását, de a máig használatos ősi típusok sok segítséget adhatnak a népi épületek tanulmányozásához. A könyv három nagy fejezete az ősi lakhelyekről, a keleti és a nyugati kultúra lakóépületeiről szól.

Forrás: Lakóépülettervezési Tanszék könyvtára

Paul Oliver - Dwellings



A könyv sok képpel (és kevesebb rajzzal) végigveszi a lakóhelyeket a sátraktól a városi lakóházakig. Megpróbál teljes áttekintést adni történeti, klimatikus és kulturális szempontból is.

Forrás: OMIKK
http://www.amazon.com/Dwellings-Paul-Oliver/dp/0714842028

Feltérképezés

A Metropolitan után megyünk. Némi változtatással, mert egyes régiók és birodalmak (Amerika, Kína, Ázsia egyes részei) kulturális és művészeti téren elég egységesek lehetnek, de építészetileg nem feltétlenül. Gondoljunk csak a klímára, a domborzatra, a megélhetéshez szükséges munkákra. Ezért a mintánkban nem részletezett területekhez igyekeztem a leginkább elfogadott felosztásokat megtalálni és alkalmazni. 

Az eredmény: 10 régió, ezeken belül további 3-9 szubrégió. A világ 63, többé-kevésbé logikus szeletre lett felvágva. 

szeletek kiosztása.

Minden gyűjtött lakóhelynél a címkék között fel kell tüntetni a területi besorolás számát, de nem csak egyet, hanem kettőt: a régió és a szubrégió számát is. (Magyarországi példa esetében ez 4 és 4.8 lesz).

A könyvek és cikkek esetében is ugyanezt a besorolást kell a címkék között megjelölni. (Az észak-amerikai indiánok sátrairól szóló szakkönyv címkéje 1 lesz). Az egész világgal, (vagy több kontinenssel) foglalkozó könyvek címkéje 0 lesz.

Ne tessék megijedni, nem bonyolult a dolog, a következő bejegyzésekben példákat fogok mutatni.

A második lépés

Nem csak irodalmat, házakat is gyűjtünk, méghozzá nagyon sokat. Megpróbálunk a világ minden tájáról példákat válogatni, tekintet nélkül arra, hogy mennyi anyagot találunk az elemzésükhöz. Ami minden példához szükséges: egy név vagy típus (pl: mongol jurta), egy fénykép, egy hely (ország, vagy nagy országon belül állam), és egy forrásmegjelölés (könyv- vagy internetcím). Lehet ennél több is, de regényt nem kell írni.

A "feltérképezés" a következő bejegyzésben lesz látható.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...