2011. március 6., vasárnap

Csukcs jaranga / Chukchi Yaranga


Csukcsföld Oroszország legtávolabbi csücske, még a gulagokon is túl. Ott laknak a csukcsok, akik halásznak, vadásznak és sátorszerű lakokban laknak. Kétféle jaranga ismert, a téli és a nyári. A képen a nyári, könnyen felállítható típus látható, amelynek szerkezete (eredetileg) fából készült háromlábakból, gerendákból és szarufákból áll, ezeket összekötözik, és rénszarvasbőrrel borítják. Családok lakják.
A csukcs sátor is kétféle lehet. A másik állandóbb jellegű, s a tundrán készül. A megkívánt kör alaprajz kerületén cölöpöket rögzítenek a talajba és koszorúgerendázattal látják el. Középre nagy faoszlopot állítanak. A faoszlop és a koszorúgerendák között kúp alakot eredményező szarufákat rögzítenek körben. Az alaprajz külső peremén ezután gyeptéglábólfalat raknak a szilárdítás és a nagyobb légzárás kedvéért. Ezután a vázat leterítik rénszarvasbőrből összevarrt takaróval, s kötelekkel, szíjakkal az egészet rögzítik - ahogy Istvánfi tanár úr írja.
Ahogy a téli szállások közötti kapcsolat kimutatható a csukcsok, a korjákok, de akár az eszkimók és több észak-amerikai intián törzs esetében, úgy láthatók a rokonságok a nyári szállások esetében is. A csukcs jaranga, a számi vagy korják sátor, az indián tipi egész biztosan rokonok, de többé-kevésbé a különféle jurták is ide sorolhatók.

Források:
Csukcsföld
Csukcsok
a jaranga
család a ház előtt
csukcsok kultúrája és építészete oroszul, több részben
mindent a csukcsokról
egy másik háztípus
a másik háztípushoz tartozó gyerek
egy vicces csukcs família
Csuk és Mak a Wang folyó verseiből

Jancsó Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...