2011. március 7., hétfő

Székely parasztház, Torockó / Transylvanian House, Torockó


"Alaprajzukat tekintve két, vagy gyakrabban három helyiséget foglalnak magukba. Azt a szobát, amit a helybeliek első háznak neveznek, a konyhát, korabeli nevén a pitvart, és a hátsó házat vagy kamrát. Jellegzetessége még ezeknek a házaknak az egyetlen nem centrálisán elhelyezkedő utcai ablak és áfából készült egyszerű ablaktábla. A tetőt zsindellyel fedték, nem volt külön épített kéményük, hanem a tetőszerkezeten alakítottak ki ún. füstlyukakat."

Az utcáról székely kapu vezet az „élet”-be (portára). „Kerítések háta tolvajok járása, Becsületes ember a kaput használja” – szól a székelyföldi kapufelirat, de néhol a hagyományos székely kapukat nem ékesíti írás, csupán évszám és monogram. 
Ezek a kapuk alacsonyak, egyszerűek, amelyeket galambdúc nélküli zsindelytető fed. A tölgyfából készült kapulábak nincsenek motívumokkal díszítve, kifaragva, viszont ezt részben pótolják a díszítőlécek, amelyek a deszkák találkozására vannak szegezve, és amelyek „hosszú cserelapi” vagy tulipánformára vannak kivágva.Ilyen motívumot vagy keresztet állítanak a zsindelytető két végére, illetve a harmadik különálló kapuláb zsindelyes csúcsára is.

Forrás:

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...