2011. május 1., vasárnap

Bandiagara barlanglakások, Mali / Bandiagara Escarpment, Mali


Mali Köztársaságban 150 kilométeren keresztül húzódik a Bandiagara-fennsík homokkő fala, magassága eléri az 500 métert. A XIV. századig itt élt a tellem nép, amíg a dogonok el nem foglalták a területet, azóta ők lakják, és építik a síkvidéki dogon házakhoz hasonló lakóhelyeiket. A tellem építmények jelentős része ma is megtalálható, részben lakják is őket. A lakások részben a sziklába vannak vájva, de vannak a "sziklarésekbe" építettek is, és nagyon sokat építettek a sziklafal tövébe. Legjellemzőbb építőanyaguk a vályogtégla, a többi anyaguk és tulajdonságuk is jórészt megegyezik a síkvidéki dogon épületekével.

Bergen faházai, Norvégia / Bryggen Norway


Bergen (jelentése híd) okkersárga és szürkére festett házai a város története során kilencszer égtek le, legutóbb 1955-ben. Mindig a történelmi minták alapján épülnek újra, ezért Bergen megtartotta jellegzetes Hanza építészeti stílusát. A házak általában földszint plusz egy-két szintesek, téglalap alaprajzúak, sátortetősek, 6-8 x 9-12 méter alaprajzi méretűek. Alsóbb szinten sokszor üzletek alakultak ki, a nagyobb méretű családok a felsőbb szinteken laknak.

Guyaju barlanglakások / Guyaju Cave Dwellings


Pekingtől 80 km-re található. 110 lakás van a hegyoldalba vágva. A vidék egyik dombjának déli lejtőjét teljesen átalkították lakóhelyekké. Egyszerű négyzetes formák és terek építik fel. Általában 4-5 méter szélesek 3 méter magasak mélységük változó a hegybe befelé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...