2011. március 13., vasárnap

Navajo Hogan / Navajo hogan


A navajo indiánok több, egymáshoz hasonló típusú földházban laktak, főként Arizona államban. Voltak férfi és női házak, téli és nyári szállások, ez utóbbiak nem is házak, inkább fedett-nyitott építmények voltak, nevezték ramadának vagy shelternek is őket. Minden hogan fa gerenda tartószerkezettel és teljes vagy részleges föld borítással készült. Az épület padlóját más indián földházakkal ellentétben nem sűllyesztették a terepszint alá. Alaprajza kör vagy sokszög alakú, átmérője általában 3-4 méter közötti, belső beosztása a jurtákhoz hasonlóan szigorúan szabályozott, bejárata mindig kelet felé tájolt. Középen, a füstlyuk alatt található a kályha. Energiamérlege, belső klímája a kis lehűlő felület és a nagy hőtehetetlenség következtében még a mai elvárások szerint is jónak mondható.

Mapuche ruca / Mapuche Ruca



A mapuche indiánok hanyományos háza: a ruca. Nem csupán alvóhely, hanem szentély. A ház a K-Ny-i tengelyre helyezve. Az ajtó napfelkelte felé nyit. A kunyhók 120-240 m²-esek, kör vagy téglalap alaprajzú épületek, osztatlan belső térrel.  A tetőn füstlyuk található, mely a középtérben elhelyezett (állandóan égő) tűz füstjét vezeti el,. A falak anyaga vályog. A tetőszerkezetet farudak gyámolítják. Fedésként növényi borítás(szalma, nád, fű). Egy házban egy család él.

Haida hosszúház / Haida Longhouse


A haida hosszúházak négyzet alaprajzúak. Száz éve még talán állt belőlük pár, ma már nem épülnek, inkább csak rekonstruálják őket.

Puska ház / Shotgun House



Vadászpuska- vagy inkább csak puska-házak az USA déli részéről. 100-200 évvel ezelőtt épült a legtöbbjük, a nevük magáért beszél. De ha nem, akkor: 3,5 méternél nem szélesebbek.

Sótartó ház / Saltbox House


Először New Englandban építették ezeket a favázas házakat még angliai példát követve. Eredetileg csak a meglévő kétszintes házhoz építették hozzá a további félnyeregtetőkkel fedett házrészeket bővítésként, de a házforma annyira megfelelt a lakók igényeinek, hogy később eleve így épültek a házak. Sőt, manapság is népszerűek. 'Salt box'-nak azért hívják, mert a XIX. században ilyen alakú dobozokban tárolták a sót.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...